Praktisch

Winterbanden

WinterbandenAls het winterse weer aanbreekt, is het verstandig winterbanden onder je auto te laten monteren. Winterbanden hebben namelijk betere grip en uitstekende rijeigenschappen. Winterbanden hebben namelijk een dieper profiel dan zomerbanden en all season banden. Het profiel van een winterband heeft meer en diepere lamellen. Deze lamellen zorgen ervoor dat je meer grip hebt in sneeuw en op ijs.Winter, zomer of all season banden?

Winterbanden zijn geschikt voor temperaturen van 7 graden of lager. Is de temperatuur 15 graden of hoger? Dan kun je beter overschakelen op zomerbanden. Winterbanden slijten dan namelijk sneller dan zomerbanden. Dit heeft te maken met de hardheid van het rubber. Hierdoor is in de zomer de remweg van winterbanden ook langer. Je kunt ook voor all season banden kiezen. All season banden kun je zoals de naam al zegt het het jaar door gebruiken. Met sneeuw en ijzel zijn winterbanden, zeker als je dagelijks lange afstanden aflegt de beste keuze.

Wanneer Winterbanden onder je Auto?

Veel mensen weten niet goed wanneer ze de winterbanden onder hun auto moeten laten monteren. Het algemene advies is om winterbanden te monteren bij temperaturen onder 7C. Door regen, bladeren, ijzel, sneeuw en ijs kan de weg glad worden en kun je snel in de slip raken. Grip op de weg is in de koudere tijd van het jaar erg belangrijk. Met winterbanden heb je bij winterse omstandigheden meer grip op de weg met je banden dan bij zomerbanden of all season banden.

Winterbanden verplicht?

Ga je op wintersportvakantie of met de auto naar andere Europese landen in de winterperiode, realiseer je dan goed, dat je in bepaalde landen verplicht bent winterbanden onder je auto te hebben. In Luxemburg is het sinds 2012 verplicht in Luxemburg winterbanden onder de auto te hebben bij winterse omstandigheden. Heb je ze niet, dan mag je officieel de weg niet op. De boete bedraagt 74 euro als je gesnapt wordt. De winterbandenplicht is ook in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Tsjechië van kracht. In Frankrijk, Zwitserland en Italië geldt de verplichting alleen als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. In Oostenrijk ben je van 1 november tot 15 april verplicht een setje sneeuwkettingen in de auto te hebben. In Nederland geldt geen winterbandenplicht en is het zelfs verboden met sneeuwkettingen onder je auto te rijden.

Winterbanden label

Sinds 2012 bezitten winterbanden uit Europa verplicht een label. Het label geeft je meer informatie over brandstofgebruik, want hoe efficiënt zijn de door jouw gekozen winterbanden? Natuurlijk wil je meer weten over de grip, deze wordt uitgedrukt met een letter (A t/m G). De derde meter is decibel, door middel van de proefrit met 80 KM per uur, wordt gemeten hoeveel geluid de banden voortbrengen. Dit heeft natuurlijk invloed op de omgeving en bestuurder. Ook de profieldiepte en de hardheid van de band, de belasting op de banden en natuurlijk de buitentemperatuur bepalen hoe goed jouw Winterbanden functioneren.

Winterbanden Kiezen

De keuze voor de juiste banden set is erg belangrijk, tegenwoordig zijn er banden in alle soorten en maten. Enkele bekende merken zijn: Michelin, Continental, Dunlop, Pirelli, Vredestein, Bridgestone and Goodyear. De bekendere merken zijn kwaliteitsbanden; deze banden zijn over het algemeen een stuk stiller en gaan langer mee.

Wil je meer weten over Winterbanden of Winterbanden kopen, klik dan hier

 
© LPGgids.com – winterbanden

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: