Nieuws

Verdere stijging LPG auto’s verwacht

foto verdere stijging lpg auto's verwachtHet lijkt erop dat LPG het in de toekomst van benzine en diesel gaat winnen. De verwachting is dat in 2020 er meer dan 1,4 miljoen auto’s op LPG worden verkocht. Er wordt dus een verdere stijging van LPG auto's verwacht in Nederland.

Volgens het rapport van Pike Research heeft LPG een mooie toekomst als de overheid de relatief schone brandstof niet al te zeer belast. Volgens de researchanalisten van Pike heeft LPG grote voordelen. Niet alleen is autogas goedkoper, maar het is ook relatief milieuvriendelijk, gemakkelijk op te slaan en eenvoudig te vervoeren. Daarnaast loopt een auto op gas langer dan op benzine of diesel.
Vooral bedrijven die veel activiteiten buiten kantoor hebben, gebruiken auto’s op LPG, aldus het onderzoeksbureau.LPG in Europa

In Europa is Turkije de grootste groeimarkt voor LPG auto's. Jaarlijks komen er in Turkije 200.000 LPG auto’s bij. In Nederland is de LPG-markt zich aan het ‘verschonen’. Terwijl het totaal aantal auto’s met een LPG installatie is gedaald door sloop en export van 218.041 in 2011 naar 208.067 in 2012, groeit de aankoop van nieuwe auto’s met een LPG installatie. Zo werden in het eerste kwartaal van 2012 3.803 auto’s op LPG verkocht, volgens de cijfers van Stichting Autogas Nederland.

Omslagpunt LPG

Rijden op LPG kan voor langere tijd interessant zijn als men jaarlijks de nodige kilometers rijdt. Zeker als wordt meegenomen dat de prijs van autogas niet voor de volle honderd procent aan de olieprijs is gekoppeld. Hogere benzineprijzen wil niet automatisch zeggen dat de LPG prijs ook stijgt. Aan de pomp is LPG is relatief goedkoop ten opzichte van andere brandstoffen. Het verschil met benzine ligt rond de 1 euro per liter in het voordeel van LPG. Aan de andere kant wordt LPG door de overheid juist weer zwaarder belast. Voor nieuwe auto's is het interessant om op LPG over te stappen bij circa 15.000 kilometer per jaar. Koop je een tweedehands auto waar de LPG installatie al is ingebouwd dan is de overstap naar LPG al interessant als je maar zo'n 5.000 kilometer per jaar rijdt.

ANWB test Bi-Fuel auto's

De ANWB heeft onlangs twee modellen Bi-Fuel auto’s (LPG in combinatie met benzine) getest. In het geval van de Mazda 2 Bi-Fuel wordt bijvoorbeeld tot januari 2014 geen wegenbelasting betaald. Verder is hij in aanschaf goedkoper dan een ‘gewone’ benzine-auto. Voor een gebruiksperiode van 4 jaar met een gemiddeld kilometrage van 15.000 per jaar, bedraagt het voordeel ten opzichte van een benzine Mazda 2 zo’n 60,00 euro per maand.

Bij de Opel Corsa Bi-Fuel valt de winst lager uit. Zo kent deze Opel geen vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. De versie met LPG is bovendien ook 500 euro duurder dan een gewone Corsa. En door de hogere motorrijtuigenbelasting zal hij bij inruil iets minder opleveren dan een Corsa op benzine. Het omslagpunt bij deze auto ligt op 15.000 kilometer per jaar.

maart 2013
© LPGgids.com | LPG nieuws – Verdere stijging LPG auto's verwacht

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: