Nieuws

Opbouw Brandstof Prijzen 2014

Informatie Opbouw Brandstof Prijzen 2014

foto opbouw brandstof prijzen 2014De prijs van brandstof is opgebouwd uit diverse onderdelen zoals accijnzen, btw, marges en de productprijs. Wij hebben op een rijtje gezet hoe de prijzen van de verschillende brandstoffen zijn opgebouwd per 01-01-2014.Productprijs Brandstof

De productprijs wordt bepaald door de inkoopprijs van olie, de raffinagekosten om de ruwe olie tot brandstof te maken. De productprijs kan dagelijks schommelen. Dit kan veroorzaakt worden door de wisselende olieprijs, raffinagecapaciteit en valutahandel (dollarkoers, ruwe olie wordt wereldwijd vooral afgerekend in US Dollars).

Marges Brandstoffen

De marges kunnen worden onderverdeeld in de marges voor de oliemaatschappij, het tankstation. Ook zitten hier distributiekosten, marketingkosten en kortingen in verwerkt. Een tankstation krijgt een vaste marge en profiteert niet mee van prijsstijgingen. De tankstations die brandstoffen goedkoper aanbieden, betalen dat uit de eigen vaste marge.

Accijnzen en Heffingen op Brandstoffen

De overheid heft accijns op alle brandstoffen. Accijns geldt per liter voor benzine en diesel en per kg voor LPG 0,5 kg LPG is ongeveer 1 liter).

Accijns is een vast bedrag per liter en geen percentage (zoals BTW) van de totaal prijs. De overheid indexeert de accijns op motorbrandstoffen jaarlijks aan de hand van de inflatie. Daarnaast heft de overheid ook nog eens BTW over accijns. Je betaalt dus belasting over de belasting.

Opbouw benzine euro-95 prijs (€ 1,78 per liter per 1 januari 2014)

29 % Productieprijs
11 % Marges
43 % Accijnzen en heffingen
17 % BTW
100 % Totaalprijs Consument van 1 liter Benzine Euro-95

Opbouw diesel prijs (€ 1,51 per liter per 1 januari 2014)

38 % Productieprijs
13 % Marges
32 % Accijnzen en heffingen
17 % BTW
100 % Totaalprijs Consument voor 1 liter Diesel

Opbouw LPG prijs (€ 0,93 per liter 1 januari 2014)

38 % Productieprijs
27 % Marges
18 % Accijnzen en heffingen
17 % BTW
100 % Totaalprijs Consument voor 1 liter LPG

Opmerking BTW

BTW In Nederland kennen we sinds 1 oktober 2012 een BTW van 21% op brandstof. Na toevoeging van BTW op de totaalprijs, is het aandeel van de BTW in de totaalprijs 17%.

 

 © LPGgids.com – LPG | Opbouw Brandstof Prijzen 2014

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: