Onderhoud Praktisch

Oliepeil controleren

foto oliepeil controlerenMotorolie heeft een aantal belangrijke functies. Het dient als smeermiddel voor de draaiende delen van de motor en dient ook als koelmiddel en reinigingsmiddel. Elke automotor verbruikt een deel van de olie. Per auto verschilt het olieverbruik. Normaal gesproken moet je rekenen op circa 1 liter olieverbruik per 1.000 kilometer. Is het verbruik aanzienlijk hoger dan dit, dan kan dit wijzen op lekkage of slijtage van bijvoorbeeld rubberen pakkingen. Je moet daarom regelmatig het oliepeil controleren en ook tijdig de olie bijvullen en de olie en het oliefilter (laten) verversen. Het is noodzakelijk minimaal één keer per maand het oliepeil van je auto te controleren.Extra Motorolie

Zorg altijd dat je een liter motorolie in de auto hebt die specifiek geschikt is voor de motor van je auto. In het instructieboekje van je auto kun je lezen welke motorolie geschikt is. Kun je niet de motorolie vinden die het instructieboekje voorschrijft, koop dan het meest geschikte alternatief. Je kunt beter kiezen voor bijna de juiste olie dan geen olie. Dat kan namelijk funest zijn voor je motor. Zorg er wel voor dat je na het bijvullen met de niet helemaal goede motorolie dat je zodra mogelijk de olie ververst voor weer exact de juiste motorolie.

Instructiefilmpje Oliepeil controleren

 

Instructie Oliepeil controleren

 • In het instructieboekje voor de auto staat welke olie je nodig hebt.
 • Wacht nooit met olie peilen tot het lampje gaat branden, want dan kan het al te laat zijn.
 • Controleer voor een betrouwbare meting het oliepeil alleen als de motor koud is. Ben je onderweg laat de motor dan circa 15 minuten afkoelen voordat je het oliepeil controleert.
 • Zorg voor een betrouwbare meting dat de auto ook goed horizontaal staat.
 • Haal de peilstok uit de olie en veeg deze goed schoon met een schone, niet pluizende doek. Stop hem daarna terug en haal de peilstok er dan weer uit om het oliepeil te kunnen aflezen.
 • Het oliepeil moet staan tussen de twee merktekens voor het minimale en maximale oliepeil. Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter.
 • Zorg ervoor dat het oliepeil nooit onder het minimumniveau uitkomt.
 • Vul de olie voorzichtig bij tot maximaal het maximumniveau. Te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor dus ga niet boven het maximale niveau.
 • Zorg ervoor dat er geen olie gemorst wordt op de motor of de koelslangen.

 
 
 
© LPGgids.com – LPG | Onderhoud – Oliepeil controleren

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

      Onafhankelijk
      Deskundig
      Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: