LPG

LPG en Veiligheid

LPG is temperatuurgevoelig. Het zet uit bij temperatuurstijgingen. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het volume. Om die reden mogen LPG tanks in auto's vanwege de veiligheid nooit helemaal gevuld worden. Dat kan in principe ook niet. Het is namelijk wettelijk verplicht dat alle LPG gastanks uitgerust zijn met een vulbegrenzer. Met een vulbegrenzer kan een LPG tank maximaal 80 procent worden gevuld en heeft het gas de ruimte om uit te zetten in volume als de temperaturen oplopen en het gasvolume toeneemt. Dat klinkt misschien gevaarlijk, maar uit de praktijk blijkt dat rijden op gas juist erg veilig is.Veiligheid LPG Gastanks

De eisen met betrekking tot de veiligheid die de overheid stelt aan LPG tanks zijn zeer hoog. Iedere door de RDW goedgekeurde LPG installatie voldoet aan zeer strenge veiligheidseisen. Autogas wordt vloeibaar onder een druk van bijna 8 bar vervoerd, getankt en bewaard. Een LPG tank wordt echter getest onder de veel hogere druk van 30 bar. Pas als de gastanks onder deze druk intact blijven worden ze goedgekeurd. LPG tanks zijn gemaakt van veel dikker staal dan benzinetanks. Daarnaast zit er een veerveiligheid op elke gastank die automatisch het autogas zal afblazen als de druk in de gastank te hoog wordt. Dit alles maakt een autogastank zeer veilig. De praktijk heeft dan ook geleerd dat er bij ongelukken zelden of nooit iets gebeurd met de LPG tanks. Sterker nog, in geval van brand of andere calamiteiten is de kans op ontploffing bij benzinetanks in auto's veel groter dan bij auto's met een LPG tank.

 
+++
 
 © LPGgids.com – LPG | LPG en Veiligheid

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: