LPG

LPG of Diesel

foto lpg of dieselDe keuze tussen LPG of Diesel is eenvoudig als je minder dan circa 40.000 kilometers per jaar rijdt, maar meer dan zo'n 12.000 kilometer per jaar. LPG rijden is namelijk voordeliger dan diesel en benzine en diesel als je meer dan 12.000 kilometer per jaar rijdt. Pas wanneer je meer kilometers rijdt dan pakweg 40.000 kilometer op jaarbasis wordt diesel pas interessant. Maar LPG rijden is dan ook nog steeds heel interessant.

Hoe meer kilometers per jaar je rijdt des te groter het voordeel ten opzichte van benzine. Diesel is het minst milieuvriendelijk van de drie genoemde brandstoffen. LPG is de schoonste van de drie brandstoffen.Diesel rijden

Auto’s die op diesel rijden zijn vooral voordeliger in kosten wanneer er jaarlijks dus meer dan pakweg 40.000 kilometers mee worden gereden. De prijs van diesel is lager dan de benzineprijs, maar de wegenbelasting is voor dieselauto's vanwege de milieuvervuiling juist weer veel hoger.

Op één liter diesel kun je gemiddeld meer kilometers rijden dan op één liter benzine of LPG. Dieselauto’s moeten, zeker in de winter, eerst goed warm lopen voordat deze “lekker” optrekt en rijdt. Bij de nieuwe dieselmotoren spelen deze ongemakken echter allang niet meer.

Voordelen Diesel:

 • Diesel is goedkoper per liter dan benzine.
 • Met een dieselauto rijdt je meer kilometers op 1 liter dan met benzine of LPG.
 • Diesel is in het binnen- en buitenland goed verkrijgbaar.

Nadelen Diesel:

 • Koude dieselmotor rijdt niet lekker.
 • De wegenbelasting voor een dieselauto is hoog.

LPG

Vroeger was LPG berucht om de technische problemen die ze konden veroorzaken bij auto's. Die tijd is echter allang verleden tijd. Door te starten op benzine en daarna pas over te schakelen op LPG zijn de opstartproblemen verdwenen. Daarnaast zijn er speciale bougies, bougiekabels en kleppen die het stotterende rijden voorkomen. Angst voor technische problemen is dan ook ongegrond tegenwoordig.

De lage prijs van LPG en de milieuvriendelijkheid van LPG ten opzichte van benzine en diesel zorgt voor grote populariteit. Per liter LPG rijdt je wel minder kilometers dan met benzine of diesel, maar toch blijft LPG verreweg het voordeligst. Voor een LPG auto moet je daarentegen wel een hoger bedrag aan wegenbelasting betalen.

Rijd je meer dan circa 12.000 kilometer per jaar dan loont het absoluut om een LPG installatie te laten inbouwen. Koop je een tweedehands auto waar al een LPG installatie is ingebouwd, dan ben je al voordeliger uit met LPG als je maar zo'n 4.000 kilometer per jaar rijdt.

Voordelen LPG:

 • Lage literprijs
 • Gas is duurzamer voor de motor dan diesel of benzine.
 • LPG is beter voor het milieu dan benzine of diesel.

Nadelen LPG:

 • Auto’s met oude lpg installaties kunnen nog technische problemen hebben.
 • Niet bij elk tankstations is LPG verkrijgbaar. Bij onbemande tankstations is geen LPG verkrijgbaar.
 • In het buitenland heb je vaak een LPG verloopnippel nodig om LPG te kunnen tanken.
 • Hogere wegenbelasting LPG auto
 • Op een liter LPG kun je minder kilometers rijden dan met 1 liter benzine of diesel

 
+++
 
 © LPGgids.com – LPG | LPG of Diesel

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

      Onafhankelijk
      Deskundig
      Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: