LPG

LPG of Benzine?

foto LPG of benzineLPG of Benzine, wat is de beste keuze? Bij de keuze tussen de brandstoffen benzine of LPG zijn een aantal zaken van belang.

Kosten LPG of Benzine

Kijk je puur naar de kosten, dan is de keuze eenvoudig te maken. Rijd je meer dan circa 14.00 kilometer per jaar dan is bij de aanschaf van een nieuwe auto de voordelige keus om te kiezen voor een auto die af fabriek is voorzien van een LPG installatie. Ook kun je kiezen voor het kopen van een nieuwe benzine auto en dan een LPG installatie te laten inbouwen. Het iets hogere verbruik, de afschrijvingskosten van de LPG installatie en de hogere motorrijtuigenbelasting hebben wij hierbij meegerekend. Nog voordeliger is het wanneer je kiest voor een tweedehands auto die al is voorzien van een LPG (g3) installatie. Je hoeft dan maar circa 5.000 kilometer per jaar te rijden om met LPG voordeliger uit te zijn.Gemak LPG of Benzine

Kijk je naar gemak dan wint benzine van LPG. Lang niet bij elk tankstation wordt ook LPG verkocht. Bij onbemande tankstations zul je nooit LPG aantreffen in Nederland, want het is bij wet verboden om bij onbemande tankstations LPG te verkopen. Je bent dus altijd aangewezen op de openingstijden van een LPG tankstation om LPG te kunnen tanken. In dat aspect is benzine dus een stuk handiger.

LPG heeft ten opzichte van benzine ook als nadeel dat er een gastank nodig is. Vaak gaat dit ten koste van de bagageruimte. Wel zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden om te kiezen voor een ringtank die wordt ingebouwd op de plek van het reservewiel. Soms zijn er ook mogelijkheden, afhankelijk van het type auto, om de gastank onder de auto te monteren. Een ander nadeel is dat je vaker moet tanken. Een gastank mag en kan maar voor 80% worden gevuld. In gastank van 70 liter gaat dus maar 56 liter LPG. Gemiddeld gebruikt een auto op LPG wat meer dan benzine waardoor je rijdend op LPG iets vaker moet tanken.

Milieuvriendelijkheid LPG of Benzine

Op het vlak van milieuvriendelijkheid wint LPG het overduidelijk van benzine. Hoewel beide fossiele brandstoffen zijn, is de Co2 en Koolmonoxide uitstoot van LPG veel lager dan benzine.

Rijeigenschappen LPG of Benzine

Anders dan vaak gedacht wordt, levert het rijden op LPG weinig tot geen problemen op. De problemen van rijden op LPG dateren uit het verre verleden toen de LPG installaties nog in de kinderschoenen stonden. Met de huidige generatie LPG g3 installaties behoren deze problemen in principe tot de voltooid verleden tijd. Rijden op benzine levert ook over het algemeen geen problemen op.

+++
 © LPGgids.com – LPG | LPG of Benzine

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: