LPG

Kosten LPG

foto kosten lpgDe Nederlandse fiscus voert een beetje een duaal beleid wat LPG betreft. Aan de ene kant lagere accijnzen op het milieuvriendelijker LPG ten opzichte van andere brandstoffen. Aan de andere kant, een hogere wegenbelasting voor een auto met LPG installatie.Lagere Prijs voor LPG

De prijs van LPG aan de pomp is in vergelijking met benzine en diesel een stuk lager. Dit komt met name omdat de fiscus vanwege de milieuvriendelijkere eigenschappen van LPG, minder accijns heft op LPG in vergelijking met benzine en diesel. 9% accijns op LPG tegen 50% bij benzine.

 

Wegenbelasting en LPG auto

De motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting voor LPG auto's is daarentegen weer hoger dan bij benzineauto's. De wegenbelasting is een houderschapsbelasting. De belasting gaat dus in zodra de auto officieel in uw bezit komt en op de weg verschijnt. Het is daarbij niet van belang voor de fiscus of u veel of weinig op LPG rijdt en of de LPG installatie in de auto wel of niet gebruikt wordt.

Gewicht auto en de Wegenbelasting

Net zoals bij benzine en dieselauto's wordt ook voor LPG auto's de hoogte van de wegenbelasting bepaald door het gewicht van de auto. Een LPG gastank maakt de auto zwaarder waardoor de auto net in een hogere belastingcategorie kan vallen. U kunt het extra gewicht berekenen door 80% van de bruto-inhoud van de ingebouwde LPG tank op te tellen bij het gewicht van de auto. Als u een LPG gastank van 60 liter laat inbouwen, wordt het extra gewicht: 0,8 x 60= 48 kilo.

LPG G3 regeling en Wegenbelasting

Met een G3-installatie krijg je als eigenaar een korting op de wegenbelasting voor LPG auto's. G3 staat voor de 3e generatie autogassystemen. Een G3-installatie is een gecertificeerde autogasinstallatie die dankzij het gebruik van moderne technologie aan bepaalde emissie-eisen voldoet. Om in aanmerking te komen voor de G3 regeling moet u een LPG G3 installatie hebben die erkend en gecertificeerd is volgens EG 94/12.

De G3-regeling is alleen van toepassing op auto's, die op deel 1 van het kentekenbewijs de brandstofcode ‘G3' of onder de aanduiding ‘Gasinstallatie' de vermelding ‘G3′ hebben staan. De korting voor auto's met een G3-installatie bedraagt gemiddeld zo'n 317 euro per jaar op de hogere wegenbelasting voor LPG. In de praktijk betekent dit dat u zo'n 20-30 euro per maand meer betaalt aan wegenbelasting dan bij benzine auto's.

Betaling Wegenbelasting

Met een LPG installatie wordt uw auto zwaarder en u gebruikt een andere brandstof. Daardoor valt de auto in een andere categorie van de motorrijtuigenbelasting. De hogere Wegenbelasting voor LPG en eventuele hogere gewichtsklasse van uw auto betaalt u bij ingang van het eerstvolgende kwartaal. Als u altijd per kwartaal betaalt, ontvangt u voor het nieuwe kwartaal automatisch een acceptgiro van de belastingdienst gebaseerd op de nieuwe gegevens. Als u voor een jaar motorrijtuigenbelasting heeft betaald, krijgt u automatisch een acceptgiro toegestuurd voor bijbetaling van het verschil over de kwartalen die nog niet zijn begonnen. Als u betaalt via automatische incasso, past de belastingdienst het incassobedrag automatisch aan.

Goedkoper autorijden met LPG?

Ondanks de hogere wegenbelasting en eventuele kosten voor het inbouwen van een LPG G3 installatie is LPG al gauw lonend voor automobilisten die de nodige kilometers rijden. Het omslagpunt voor nieuwe auto’s ligt op zo’n 12.000 km (afhankelijk van brandstofprijzen) en bij tweedehands auto’s soms al op 4.000 km – 5.000 km. Met name als u een tweedehands auto kunt kopen met een LPG G3 installatie bent u snel voordelig uit. De LPG installatie is dan namelijk al afgeschreven.
 
+++
 
 © LPGgids.com – LPG | Kosten LPG

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: