Banden Onderhoud Praktisch

Bandenspanning

foto bandenspanning controlerenDe juiste druk in de banden van je auto is van enorm belang voor veilig en comfortabel autorijden. Een te lage bandenspanning zorgt voor:

 • een hoger brandstofgebruik
 • snellere slijtage van de banden
 • slechter weggedrag
 • oververhitting van de band
 • een te hoge belasting van de band
 • minder rijcomfort

Dit is allemaal eenvoudig te voorkomen door simpelweg regelmatig je bandenspanning te controleren en weer op spanning te brengen.
De druk in een band neemt altijd langzaam af. Dit komt omdat de lucht langzaam ontsnapt door bijvoorbeeld de zijkant van de autoband. Ook temperatuurschommelingen en kleine beschadigingen aan de band zorgen ervoor dat er lucht ontsnapt uit de autoband. Het beste is daarom minimaal een keer per maand de bandenspanning te controleren. Controleer ook altijd even de bandenspanning van het reservewiel. Een te lage bandenspanning zorgt zoals gezegd voor een hoger brandstofverbruik en vermindert het rijcomfort. Ook wordt een zachte band sneller heet, wat de kans op een klapband weer verhoogt. Maar zorg er ook voor dat de banden niet te veel gevuld worden en de bandenspanning te hoog wordt. Een te hoge bandenspanning zorgt ook weer voor een slechtere wegligging en dat de banden sneller slijten.

Bandenspanning controleren

– Controleer bij voorkeur als de banden koud zijn. Bij het rijden worden de banden warm en loopt de spanning in de band op. Controleer de banden daarom voordat er vijf kilometer is gereden of laat ze eerst een kwartiertje afkoelen. Op de meeste tankstations kun je zelf de bandenspanning controleren en de banden met lucht bijvullen. Soms moet je hiervoor betalen door een vijftig cent muntje in de automaat te stoppen.

– De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van je auto. Ook zit er meestal een een sticker in het linkerportier en een sticker op de tankklep waar de juiste bandenspanning op staat weergegeven. Soms is er een afwijkende bandenspanning opgegeven voor het rijden met vol beladen auto bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Houd daar rekening mee.

– Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning, haal het ventieldopje eraf, sluit het mondstuk van de luchtpomp recht erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Meestal hoor je een duidelijk signaal als de gewenste bandenspanning is bereikt. Vergeet niet ook het reservewiel op de juiste spanning te brengen.

Instructiefilmpje Bandenspanning

 
 
 © LPGgids.com – LPG | Bandenspanning

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

      Onafhankelijk
      Deskundig
      Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: