Nieuws

Aantal LPG rijders groeit

foto aantal LPG rijders groeitHet aantal LPG rijders groeit in Nederland. Hoewel de verkoop van nieuwe dieselauto's en benzineauto’s terugloopt, blijft het aandeel LPG-installaties dat wordt ingebouwd gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS), de Bovag en Stichting Autogas Nederland. LPG wint steeds meer terrein door de hoge brandstofprijzen, de huidige economische crisis en doordat het verschil in prijs van LPG met benzine en diesel groeit en er steeds meer fabrikanten auto’s met LPG installatie op de markt brengen.




Meer auto's op LPG

In 2012 werden er bijna 14.500 auto’s geregistreerd die op lpg rijden. In 2011 waren dat er 11.800. Het gaat zowel om nieuwe auto's die af fabriek met een LPG installatie worden gekocht alsook om auto’s waar achteraf een LPG installatie in wordt gebouwd.

Ook cijfers van het CBS bevestigen een voorzichtige kentering zien. Sinds 1990 daalde de hoeveelheid LPG die werd verbruikt in Nederland, met gemiddeld bijna 30 ton per jaar. Maar die daling maakte in 2012 een pas op de plaats. In dat jaar werd 285.000 ton LPG gebruikt in Nederland, slechts 2 ton minder dan in 2011. Deze vermindering komt deels doordat auto's steeds zuiniger worden en dus minder brandstof verbruiken. Ook door de economische crisis wordt minder brandstof gekocht. Toch is de uitstroom van het aantal auto’s dat op LPG rijdt nog altijd groter dan de instroom. In de negentiger jaren was LPG zeer populair. Toen reden meer dan een half miljoen Nederlandse auto’s op LPG. Inmiddels rijden er nog zo’n 215.000, mede door het duale overheidsbeleid van de Nederlandse overheid en de nog relatieve onbekendheid van LPG onder de Nederlandse automobilisten.

Minder Brandstof

De verkoop van brandstoffen voor motorvoertuigen is in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011. In totaal werd er 3,4% minder benzine, diesel en LPG verkocht. Met name de verkoop van diesel zakte fors met een daling van 3,6%. De totale verkoop in 2012 kwam uit op 13,5 miljard liter brandstof. LPG wist zich als enige brandstofsoort te handhaven op hetzelfde niveau als 2011.

LPG in België

In België neemt het aantal LPG-rijders de laatste jaren af. In tien jaar tijd is het aantal auto’s dat rondrijdt in België op LPG maar liefst gehalveerd. Waren er in 2002 nog 54.667 auto’s die op LPG reden, in 2012 is het aantal LPG auto's gedaald tot 25.762. Touring wijt de daling het het Belgische overheidsbeleid voor de schonere brandstof. De fiscale voordelen ontbreken te veel en er wordt ook te weinig over gecommuniceerd, aldus de woordvoerder van Touring.

april 2013
© LPGgids.com | LPGnieuws – Aantal LPG rijders groeit

LPGgids.com bestaat sinds 2008 en biedt je onafhankelijke informatie over LPG, LPG rijden, LPG installaties en overzichten van de LPG stations in Europa.

        Onafhankelijk
        Deskundig
        Vertrouwd

Onze lezers beoordelen LPGgids.com gemiddeld met een 8.8 uit 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 2487 beoordelingen.


LPG Stations Europa

Van onderstaande landen vind je uitgebreide overzichten, adressen en GPS locaties van de Tankstations waar je terecht kunt om LPG te tanken: